+420 731 281 840 | info@sharane.cz

Vzdělávání, inspirace, sdílení: 
manažerský rozvoj, marketing, HRM

+420 731 281 840 | info@sharane.cz

Vzdělávání, inspirace, sdílení:
manažerský rozvoj, marketing, HRM

Proč je zpětná vazba energií rozvoje?

Střípky z praxe

Zpětná vazba je zrcadlem našeho jednání, chování. Bez zpětné vazby zůstává slepá skvrna navždy slepou (Johariho okno – nevím já, ví druzí). Zrcadlit se nám mohou jak přání/návrhy od okolí k našemu rozvoji (negativní zpětná vazba), tak i to, čeho si lidé na nás váží (pozitivní zpětná vazba). Zpětná vazba je dárkem. Je tedy plně na každém příjemci kdy, jak a jestli ho od dárce přijme a následně rozbalí.

Konstruktivní zpětná vazba (pozitivní i negativní) je nelehká disciplína, a to nejen pro poskytujícího, ale také pro toho, kdo ji přijímá. Na workshopech, které s touto tématikou v Sharane s.r.o. pořádáme, prakticky zkoušíme, trénujeme a zažíváme, jaké to je na obou stranách „barikády“ (dávám, přijímám).

Paradoxně se podle reakcí účastníků jeví jako nejtěžší přijímání pozitivní zpětné vazby. Na interních workshopech (skupina se zná, je spolupracující) pozitivní zpětnou vazbou většinou startujeme. Přináší to nejednu dojemnou situaci a uvědomění si, jak málo mluvíme o tom, co je dobré, povedlo se, proč rádi s kolegou/kolegyní spolupracujeme, čeho si na něm/na ní vážíme a čím nás inspiruje.

Ke zjednodušení poskytnutí zpětné vazby využívám např. karty od b-creative (Silné stránky). Každý účastník vybere dvě karty, které mu pomohou popsat to, čeho a proč si na druhém váží a následně je se svým verbálním vyjádřením předá. Často to končí fotkou karet v mobilech příjemců se slovy „to si schovám a budu si to připomínat, když bude všechno nanic“.

Šárka Chládková on Linkedin
Šárka Chládková
Šárka Chládková
Odborný garant tématu
• individuální a týmový rozvoj
• manažerský rozvoj, leadership, HRBP
• psychometrie, AC/DC, interní komunikace
• vedení seminářů, workshopů
• koučink, mentoring

Detail nabízených služeb: Manažerský rozvoj | Personalistika

Sdílet článek s přáteli:

Máte zájem o novinky?

Připojte se k odběru a dostávejte nejnovější zprávy od našeho týmu




    Chcete se dozvědět více?

    Neváhejte nás kontaktovat